O samoj ligi…

  • 28/02/2022
  • admin
  • Vijesti
  • 0
  • 252 Views

U prijeratnom periodu rukomet je bio najpopularniji i najrasprostranjeniji sport u našem gradu, procentualno gledajući, oko 40% djece je treniralo rukomet. Ta slika se poprilično promijenila iz više razloga (povećanje broja sportskih klubova, manjak dvorana za treniranje, manjak trenerskog kadra itd) te mi ulažemo maksimalan napor da taj primat povratimo. Rukometni klub Borac mtel je od svoga postojanja privržen pobolјšanju rada sa djecom i omladinom, a ovakav vid organizacije takmičenja za najmlađe uzrasne kategorije predstavlјa samo još jedan dokaz da za našu djecu želimo organizovan sistem takmičenja.

Uzimajući u obzir preporuku evropske rukometne kuće sporta, koja preporučuje svojim članicama da uvedu sistem takmičenja za djecu uzrasta od 7 i 14 godine, Rukometni klub Borac i Rukometni savez Republike Srpske, imaju u planu da pokrenu Rukometnu ligu osnovnih škola grada Banjaluka.

Cilј ovog projekta je obezbjeđivanje jednakih mogućnosti svim takmičarima ovog uzrasta, da svoje psihofizičke sposobnosti što potpunije razvijaju i da stvaralačkim angažovanjem u sportu potvrđuju svoje individualne, lјudske i sportske vrijednosti. Takođe, za cilј imamo i stavlјanje sporta i države u funkciju brige za konstituisanje sportskog društva kao prikladnog oblika društvenog organizovanja mladih takmičara u sportu.

Sigurni smo da će nakon ovog projekta veiliki broj djece, koja budu učestvovala, ostati u sportu i tako postati novi “promoteri” jer će širiti pozitivna saznanja stečena kroz ovaj projekat.

Ovo nije samo promocija sportskog kvaliteta, već i ukupnih rezultata koje škole ostvaruju u djelatnostima idejne usmjerenosti razvijanja sporta u Republici Srpskoj. Zato ove godine stavljamo pred sebe još veće ciljeve kako bismo našoj djeci omogućili što kvalitetnije usavršavanje, razvijanje i osposobljavanje jer oni to sigurno i zaslužuju. Nadamo se da će i drugi sportovi i institucije uvidjeti značaj ulaganja u djecu ovog uzrasta jer je to jedini put za unapređenje zdravlja i sporta u Republici Srpskoj. Fokus cijelog ovog, po svemu posebnog rukometnog projekta, je okupljanje 200 učesnika oko  zajedničkih ciljeva – dobrog druženja, formiranja zdrave ličnosti i učenja/promocije sporta. Najveći doprinos rukometne lige vidljiv bi bio upravo u ovim oblastima. Dugoročni strateški cilj jeste da kroz ligu dođemo do povećanja interesovanja i želje djece za uključivanjem u sport, što će za posljedicu imati stvaranje zdrave nacije koja će, baveći se sportom, svoje slobodno vrijeme iskoristiti na pravi način.

Kroz ligaški sistem i obezbijeđene nagrade promovišu se novi talenti iz banjalučke regije, koji se međusobno takmiče i uče jedni od drugih, zajedno unapređujući svoju igru. Pritom, naglasak je na usađivanju fair-play principa i podsticanju olimpijskog duha među mladima, kako bi oni sutra bili veliki sportisti, ali i dobri drugari. Rezultatski cilj neće biti primaran. Akcenat će biti na edukaciji i insistiranju na prevazilaženju razlika kod djece kroz druženje i igru, a rukomet će biti samo pomoćno sredstvo da dođemo do tog cilja.  Specifični cilj projekta biće afirmacija sporta u Republici Srpskoj kao načina da se dođe do zdravih ličnosti koje će sutra biti sposobne da budu kreatori i nosioci pozitivnih ideja u društvu.

Share: